21 Vragen om oorzaken van stress te achterhalen.


Zoekend naar oorzaken van stress en alle daarmee samenhangende klachten kun je een onderscheid maken in uiterlijke en innerlijke oorzaken.

Uiterlijke oorzaken zijn bijvoorbeeld economische recessie en de daarbij horende gevolgen voor jou als individu. Te weinig geld hebben om van te kunnen leven kan heel veel stress opleveren en kan je aanzetten tot harder en langer werken en jezelf minder rust gunnen. Met name als je zelfstandig ondernemer bent of een baan hebt met verantwoordelijkheid.

Voor werknemers wordt de werkdruk hoger en de onzekerheid over het behoud van je baan neemt toe. Voor werklozen is er de stress van het rond zien te komen van een uitkering, de beoordelingscriteria daarvoor en de machteloosheid van het geen baan kunnen vinden en om je situatie te veranderen.

Innerlijke oorzaken kun je vinden in hoe je met jezelf; met je gedachten, emoties, gedrag en verantwoordelijkheid, met anderen, met eenzaamheid, verlies en met diverse gebeurtenissen omgaat.Daarnaast zijn er een aantal vragen die je jezelf kunt stellen om erachter te komen hoe goed of slecht je in je vel zit en hoe je in het leven staat. Een selectie van vragen die je jezelf kunt stellen, in welke mate...:

 • Begrijp ik mezelf?
 • Geef ik om mezelf?
 • Heb ik vertrouwen in mezelf?
 • Heb ik vertrouwen in het leven; durf ik de controle los te laten en mezelf over te geven'?
 • Bescherm ik mezelf door grenzen te stellen? Zo ja, hoe doe ik dat nu?
 • Zorg ik voor mezelf door mijn behoeften duidelijk aan te geven en hoe doe ik dat?
 • Gun ik mezelf genoeg tijd en ruimte voor rust, ontspanning en om te voelen wat ik voel?
 • Kan ik meebewegen met wat er gebeurt; me aanpassen aan de omstandigheden?
 • Blijf ik vechten tegen alles wat ik denk, voel, doe, wat me overkomt en wat ik niet prettig vind?
 • Kan ik blij en tevreden zijn en elke dag iets positiefs ontdekken?
 • Ben ik overwegend gericht op wat er mis gaat en nog niet goed genoeg is, niet af is?
 • Ben ik perfectionistisch ingesteld en gun ik mezelf pas rust als alles is zoals ik het in gedachten had?
 • Kan ik accepteren dat niemand perfect is, inclusief ikzelf, en dat elk mens voortdurend fouten maakt?
 • Kan ik accepteren dat ik niet alles in het leven onder controle kan hebben en niet alles maakbaar is?
 • Kan ik meebewegen met -of begrip tonen aan iemand die zwart/wit denkt is en geen vermogen tot zelfreflectie heeft?
 • Zoek ik de oorzaken van mijn problemen vooral binnen of buiten mezelf?
 • Ben ik bereid te onderzoeken hoe problemen binnen mijzelf ontstaan?
 • Ben ik in staat tot zelfreflectie en te zien waar mijn valkuilen liggen?
 • Sta ik mezelf toe fouten te maken en te falen?
 • Kan ik mezelf vergeven en accepteren wie ik ben?
 • Kan ik mijn eigen kwaliteiten erkennen?

Veel in het leven heb je niet in de hand en kun je niet veranderen. Dat wat je wel kunt veranderen; jezelf, jouw geluk, hoe je omgaat met jezelf en anderen en wat je uitstraalt en geeft aan de wereld.

Dat alles heeft je volledige aandacht, interesse en nieuwsgierigheid nodig om onderzocht te worden.Tevredenheid, energie en geluk zijn in principe bereikbaar voor alle mensen, maar het komt je meestal niet aanwaaien.

Het vergt aandacht en concentratie om inzicht te krijgen in hoe je geest werkt en hoe je jezelf toe kunt staan een gelukkig en tevreden mens te zijn.Inzicht schept begrip, begrip brengt compassie en compassie creëert liefde.

Het is geen knop die aan of uit kan, maar een geleidelijk proces

Als je jezelf begrijpt en accepteert kun je andere mensen begrijpen en accepteren. Dan volgen liefde, compassie, geluk en tevredenheid uiteindelijk vanzelf.

Hoe meer geconcentreerde aandacht je besteed aan zelfonderzoek hoe meer inzicht je krijgt, hoe meer begrip je krijgt voor jezelf, hoe meer begrip je krijgt voor anderen, hoe meer compassie je met jezelf en anderen voelt, hoe meer genegenheid je voelt voor jezelf en anderen, hoe meer rust je ervaart, hoe meer innerlijke balans en stabiliteit je creëert en hoe meer energie je overhoudt en genereert om meer te genieten van de mooie dingen in het leven.

Oorzaak en gevolg kun je zelf in een positieve spiraal omzetten. Altijd, elke dag, elk moment opnieuw.

Welk inzicht heb je gekregen door het lezen van dit artikel?
Vertel het me door een reactie te plaatsen in het commentaarveld onderaan deze pagina.

May you be happy.
May you be well.
May you be safe.

Nienke Beukers
Art 4 Energy

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: