Stabiliteit & Rust

door Beeldende Therapie


Beeldende Therapie: Als je met praten niet bij je gevoel komt

Bijna iedereen loopt in een bepaalde periode in zijn leven wel eens even vast in zijn of haar persoonlijke ontwikkeling, gevoel of gedachten. Je zit dan in een neerwaartse spiraal en het lukt je niet om er uit te komen. Dan heb je even hulp nodig.

Hulp vragen is soms moeilijk 
Het kan lastig zijn te erkennen dat je wel wat hulp kunt gebruiken. Wanneer je veel buikpijn hebt die niet vanzelf over gaat ga je naar een dokter. Als je lijdt aan blijvende pijnlijke gedachten en emoties zoek je een therapeut om je te helpen weer beter te voelen. 

Waarom Beeldende Therapie?
Wanneer je bijvoorbeeld iemand verloren hebt kan het zijn dat je niet aan rouwen toekomt. Gedachten en gevoelens onder woorden brengen is vaak moeilijk en op dat moment al helemaal.

Jezelf uitdrukken in beelden zorgt ervoor dat je niet vastloopt in het denken, maar spelenderwijs je gevoel uitdrukt en inzicht krijgt in wie je bent en wat je wel - en niet kunt.

Beeldende Therapie
Beeldende Therapie is een non-verbale (reguliere) therapievorm
die erkent dat het denken het voelen vaak in de weg zit en dat je
met praten het denken juist activeert.

Dit maakt het moeilijk iets te gaan voelen wanneer je praat
.
Voor mensen die moeite hebben met het voelen van bepaalde
emoties is Beeldende Therapie dan ook erg geschikt.

Maar ook mensen die vaak overspoeld worden door hun emoties,
of die moeite hebben een balans te vinden tussen voelen en
denken en te behouden, kan Beeldende Therapie veel betekenen.

'Beeldende Therapie grijpt dieper in dan gesprekstherapie'

Therapie grijpt dieper in dan reguliere gesprekstherapie omdat het  invloed uitoefent op je bewustzijn én onderbewustzijn. 
Het stimuleert v
erschillende diep gelegen gebieden in het brein en de verbindingen daartussen.

Zo kunnen bijvoorbeeld diepgewortelde gevoelens van angst en onveiligheid verminderen door het opdoen van positieve ervaringen in een veilige omgeving.


Een deel van het therapeutisch effect zit hem in het omgaan met uiteenlopende creatieve materialen. Elk soort materiaal en gebruikswijze heeft een ander effect op je brein.

'Je zou creatieve materialen en technieken kunnen vergelijken met werkzame stoffen in medicijnen'

Zoals je in je leven prettige en onprettige ervaringen opdoet die je gedachten en emoties sturen zo kun je bewust ervaringen opzoeken die jou helpen om anders te denken, te voelen en in het leven te staan. 

Zo geeft klei je andere fysieke ervaringen dan verf en kwast, speksteen, hout, krijt of kleurpotlood. Elke fysieke ervaring doet iets anders met je. Op de opleiding Creatieve Therapie heb ik geleerd welk materiaal en welke techniek welk effect heeft.

Je zou creatieve materialen en technieken kunnen vergelijken met werkzame stoffen in medicijnen voor psychisch functioneren.
Het is uiteraard niet hetzelfde, maar ook van deze ervaringen gaat een stimulerende werking uit die goed te plaatsen is.

Het verschil tussen Beeldende Therapie of - Coaching

Als je door je probleem niet goed meer kunt functioneren in het dagelijks leven dan heb je therapie, in de vorm van intensievere begeleiding nodig. Dit kan voor korte of langere tijd zijn.
Wanneer je zelfstandig goed functioneert kan coaching, iets minder intensieve begeleiding, voldoende zijn. Maar het kan ook zijn dat je in je dagelijks leven wel goed functioneert en toch behoefte hebt aan intensievere begeleiding, in de vorm van therapie.
Therapie wordt deels vergoed, coaching moet jij (of je werkgever) helemaal zelf betalen.

Online Beeldende Therapie of - Coaching

Voor mensen die niet naar Amsterdam kunnen komen voor een live sessie of sowieso liever vrijwel geheel zelfstandig aan zichzelf werken is Online Beeldende Therapie of E-Therapie een fijne methode. Er zijn bij Art 4 Energy verschillende modules in ontwikkeling waar je momenteel, tegen gereduceerd 'ontwikkel tarief', aan kunt beginnen:

  • Herstel & Preventie van Stress & Burn-out
  • Mindfulness voor meer Balans
  • Zelfonderzoek voor Zelfinzicht
  • Omgaan met Emoties
  • Omgaan met Verlies
  • Omgaan met Liefde & Relatie

Wat houdt een module in?

Elke eerste maandag van de maand krijg je een oefening (schrijven of tekenen/schilderen e.a.) met, ter coaching, geschreven inzichtgevende visies op het onderwerp van de oefening geïllustreerd met overzichtelijke modellen en schema's. De oefeningen ga je maken en je beantwoord voor jezelf de bijgevoegde evaluatievragen.
Daarbij krijg je 1x per maand de gelegenheid drie vragen per mail aan me voor te leggen. Deze beantwoord ik persoonlijk en uitgebreid.


Na 12 oefeningen krijg je de middelen en gelegenheid tot evaluatie en (zelf-)reflectie om te bepalen wat je intussen allemaal hebt gerealiseerd. 

Tijdelijk Extra Laag Ontwikkel-Tarief  van € 337,- voor € 169,-  (- 50%)

Klik om contact op te nemen voor meer informatie of om je op te geven voor een module naar keuze

Lees hier wat Beeldende Therapie voor anderen heeft betekend

Mijn beste vriend ging dood en toen wist ik het even niet meer. Wat denk ik? Wat voel ik? Wat moet ik ermee? Dat heb ik uitgezocht terwijl ik met speksteen werkte. Het is een mooie steen geworden die me herinnert aan de mooie momenten die ik met mijn vriend heb gehad. Als mensen die steen zien en ernaar vragen kan ik makkelijker over mijn vriend praten.

Bas
Student vwo

Door de leuke en makkelijke beeldende opdrachten van Nienke ontdekte ik wat ik allemaal kan en leuk vind! Ik voel me nu wat zekerder van mezelf en kan ik zeggen als ik iets niet wil. Dat durfde ik eerst niet.  

Suzanna
Moeder

Toen ik beeldende therapie had werd de pijn die ik voelde langzaam minder en durfde ik meer te voelen. Nu kan ik meer afstand houden als ik met mensen ben waardoor de kritiek van anderen me niet meer zo raakt. Ik kan mezelf nu een beetje meer accepteren zoals ik ben.

Sofie
Student havo

Wat kan ik voor je doen?

Zou je eerst vrijblijvend een live - of e-sessie willen ervaren en kijken of het tussen ons klikt?
Geef je op voor een gratis eerste sessie ter introductie. Ga ervaren hoe het in zijn werk gaat en krijg antwoord op je vragen.

Klik op bovenstaande blauwe knop om contact op te nemen voor info of kosteloze eerste sessie.