De menselijke geest is als een flipperkast


Een sterke emotie kan je het gevoel geven dat het je bij de keel grijpt, in een emotionele wurggreep.
De emotie kan zich in je lichaam vastzetten en daar veel spanning geven.
Dit maakt dat je geen ruimte voelt om vrij te ademen, te voelen te denken, te handelen, kortom om jezelf te zijn. Deze blokkade hindert je om optimaal te kunnen functioneren en vreet de energie die je nodig hebt om je verder te kunnen ontwikkelen en lekker te kunnen genieten.


Ook gedachten kunnen zo dominant zijn dat ze een patroon hebben ingesleten dat ervoor zorgt dat je niet vrij bent om te voelen en te doen wat je zou willen. Je kunt niet voorkomen dat je gedachten hebt, maar het is goed om ze niet al te serieus te nemen omdat we geneigd zijn te snel conclusies te trekken en te oordelen. We laten onszelf snel misleiden door uiterlijke schijn of door de realiteit verkeerd te interpreteren en niet checken of onze gedachten hierover wel kloppen.

Je gedrag kan ook een patroon inslijten dat je inflexibel maakt en op den duur problemen kan geven.
Gedrag is altijd het gevolg van gedachten die een bepaald gevoel oproepen van waaruit je kunt gaan handelen.
Bij de een zijn het een of meerdere emoties die zich gemakkelijk vastzetten in het lichaam, bij de ander zijn het meer bepaalde gedachten die geneigd zijn te gaan domineren en bij weer een ander is er sneller sprake van gedrag dat een patroon in slijt. En uiteraard werken ze bij iedereen op elkaar in en versterken gedachten, emoties en gedrag elkaar.

De menselijke geest is als een soort flipperkast. De kogel is als onze aandacht die door een innerlijke of uiterlijk oorzaak (de afschiet veer) door onszelf wordt afgeschoten en heen en weer wordt geflipperd tussen gedachten en emoties die op elkaar reageren. De persoon die de hefbomen bedient ben jij en met je gedrag probeer je de bal zo lang mogelijk hoog te houden wat voor nog meer geflipper zorgt. Uiteindelijk verdwijnt de bal van je aandacht.

Zodra je weer energie (muntjes) in het spel stopt en er zich een nieuwe oorzaak (lancering) voordoet begint het spel opnieuw. Het is jouw keuze om je aandacht (de kogel) in dit spel te gooien met behulp van jouw energie (je geld) en een oorzaak jouw gedachten en emoties te laten flipperen. Als je er genoeg hebt van dit spel te spelen weet dan dat dit kan. Lees volgende week vrijdag hoe dit kan...

​Hoe ervaar jij je eigen gedachten? Welk metafoor zou je nog meer kunnen verzinnen voor die drukte aan gedachten in je hoofd?
Vertel het ons door een reactie te plaatsen in het commentaarveld onder aan de pagina.

​May you be happy. May you be well. May you be safe.

​Nienke Beukers
Beeldend Therapeut, Beeldend Coach, Beeldend Trainer
Art 4 Energy

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: