Hoe druk je emoties uit in kleur?

Inzichten verbonden met Beeldende Opdracht 1

De cirkel die je maakt bij GRATIS Beeldende opdracht 1 vul je in met kleuren die voor jou de vier basisemoties uitdrukken.
Op deze wijze schep je een beeld van jouw gevoel op dat moment.

De intentie waarmee je dat doet, je beleving, je aandacht voor dit proces en de waarneming van wat er ontstaat; dat alles bij elkaar zorgt ervoor dat materiaal en je hart op dat moment met elkaar verbonden zijn.

Op deze wijze kun je je gevoel via het tekenen bereiken, uitdrukken en een positieve ontwikkeling laten doormaken. Dat is wat er gebeurt bij Beeldende Therapie en Beeldende Coaching.


 Zonder titel, 1953 - Mark Rothko


Mark Rothko (zijn werk was te zien tot 1 maart 2015 te zien in het Haags Gemeentemuseum) ging het erom met zijn publiek via zijn kunst te communiceren; direct zonder tussenkomst van taal. Hij zei dat hij grote doeken schilderde om zeer intiem en menselijk te zijn, om als het ware in het schilderij te zijn. Om te bereiken dat de kijker met het schilderij één kon worden, moesten de doeken laag gehangen worden.

Meer schilderijen van de New York School waren van een spectaculair formaat. Ze introduceerde daarmee een nieuwe lichamelijke manier van kunst maken en hoopten daarmee een meer directe en intense beleving bij de kijker te bewerkstelligen. Rothko wilde de kijker zelfs een religieuze beleving geven.

Mijn persoonlijke Rothko ervaring

Een religieuze ervaring heb ik persoonlijk niet gehad tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling. Wat er wel gebeurde was dat de schilderijen voor mij werkten als een spiegel van mijn geest. Ik werd me bewust van mijn gedachten en gevoelens in reactie op het werk, en het moment dat deze in mij opkwamen.

Het schilderij dat hierboven staat heb ik ervaren als een van de meest prettige en 'comfortabele' schilderijen van Rothko om naar te kijken. Wat ik bemerkte was dat ik over de meeste schilderijen vrijwel direct een oordeel had omdat de kleurencombinaties me bij de eerste indruk vaak tegen stonden.

Toch werd ik direct daarna gegrepen door het schilderij en verlangde het dat ik toch beter ging bekijken. Zo kropen deze kleuren langzaam aan onder mijn huid. De kleuren waren in vele transparante lagen opgebouwd en daardoor zo levendig dat de schilderijen mij persoonlijkheden leken. Sterke persoonlijkheden die ik vaak niet kon negeren en waarvoor ik wel moest blijven staan om te luisteren naar hun emotionele verhaal in de taal van de kleuren.

Het scheppingsproces

Wat ik door eigen ervaring heb geleerd is dat als je je gedachten en gevoelens uitdrukt in materiaal, en daarbij bewust bepaalt wat dit materiaal, deze kleur of beweging uitdrukt, dat er dan iets gebeurt. Er gebeurt iets met jou in dat scheppingsproces en wat er met je gebeurt kun je sturen (of laten sturen door een therapeut of coach) in de door jou gewenste richting.
Als het af is kun je niet alleen terugkijken op wat er in het proces met jou is gebeurd, maar ook kun je het resultaat bekijken en dan kan er wéér iets met je gebeuren: Je reflecteert.

Waar je tijdens het proces het materiaal in bent gedoken, zo dichtbij en intiem als je het materiaal jezelf hebt toegeëigend, zo kun je ten opzichte van het resultaat afstand nemen tot dit proces, tot je gedachten en gevoelens. Die afstand is nodig om helder te kunnen zien en je koers verder te bepalen. Het is daarom geen kwestie van kunnen, maar van durven.

Of je de moed hebt om dit avontuur aan te gaan hangt af van de innerlijke noodzaak die je voelt om je huidige situatie, indien deze je niet gelukkig maakt, te veranderen. De keuze is aan jou.

Wil je wel, maar kun je je er alleen niet toe zetten? Vraag dan om ondersteuning.


Wat is jouw ervaring met het in kleur uitdrukken van je emoties?
Type je reactie onderaan in het commentaarveld.

May you be happy. May you be well. May you be safe!

Nienke Beukers
Beeldend Therapeut, - Coach en - Trainer
Art 4 Energy


Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: