Hoe neem je de regie over je leven?

Inzichten verbonden met Beeldende Opdracht 2

Het beeld dat je in het eerste deel van deze beeldende opdracht hebt geschilderd stelt een universeel en symbolisch beeld van de mens; wat hij beleeft en waar hij wel en geen invloed op heeft. De zee staat voor je emoties, het land voor je lichaam, de zon voor je liefde en mededogen, de wolkeloze hemel de natuurlijke, heldere staat van je geest en de wolken je (positieve en negatieve) gedachten.
Dit beeld heb ik geleend van het boeddhisme. Ook positieve gedachten vormen wolken omdat ze eveneens concepten (gedachteconstructies) zijn die alle vormen aan kunnen nemen en je helderheid van geest kunnen 

La condtion humaine – Magritte (1935)

bedekken (denk bijvoorbeeld aan utopieën of fantasieën die niets met
het 'hier en nu' te maken hebben).

De natuurverschijnselen zijn een gegeven; zowel de zon, de aarde, de zee, de lucht, de wolken als de wind (energie/beweging: de voortdurende verandering) die de wolken brengt en weer wegwaait. De wind kun je zien als de omstandigheden die ervoor zorgen dat de zee van je emoties kalm is of stormachtig. Het is zoals het is en alles verandert voortdurend en is onophoudelijk in beweging. Niemand kan zich onttrekken aan de verschillende (weers-)omstandigheden.

Met 'La condition humaine' werd in de vorige eeuw het lot van de mens bedoeld. Je kunt dit fatalistisch opvatten of het lot zien als de omstandigheden die telkens veranderen en waar je geen invloed op hebt. Waar je wel controle over kunt hebben is bepalen hoe je er op reageert, hoe je omgaat met wat er op je afkomt.

Er zijn methoden die je helpen om niet telkens een speelbal van het lot en de omstandigheden te zijn. Methoden waarmee je volledige verantwoordelijkheid en de regie over je eigen leven kunt nemen en waarmee je zelf de ondermijnende angst om de controle te verliezen kunt laten oplossen.

Uitzoomen

Deze methoden hebben te maken met het versterken van de waarnemer in jezelf.
Met Beeldende opdracht 2 maak daarmee een begin.
Als je in een storm zit op zee en je zoomt uit dan stijg je in gedachten op. Wanneer je afstand neemt verruim je je blik, verbreedt je je horizon en perspectief. Dan zie je meer en verder naar alle kanten; waar het zware weer vandaan komt, wat het aanricht en losmaakt en waar het naartoe gaat. Je wordt dan als een weerman – of vrouw die de satellietbeelden van de aarde raadpleegt welke meer omgeving en context tonen, en op basis daarvan een inschatting kan maken van wat er gaat komen en hoe lang het gaat duren.

Maar eigenlijk gaat het niet om het kunnen voorspellen van zwaar weer, omdat je er op kunt vertrouwen dat er altijd een keer zwaar weer zal komen afgewisseld door mooi weer, maar vooral om de rol en instelling van een meteoroloog die zich niet zo laat meeslepen door wat er is; hij vindt er niet zoveel van, maar neemt waar en accepteert dat het zo is, wetende dat het weer altijd zal blijven veranderen.

'It's your mind that creates the world.' Boeddha

Het gaat dus niet om het weer of de uiterlijke omstandigheden, maar om hoe je naar je leven kijkt en leeft, ongeacht de omstandigheden (zoals situaties, je financiële, lichamelijke en emotionele conditie).

Kiezen

Iedereen heeft elk moment van de dag de keus om door een donkere of een lichte bril naar het Nu te kijken. Als een donkere bril je ongelukkig maakt en zorgen maken je veel energie kost, waarom verspil je dan die energie en kies je niet een lichter gekleurde bril?

Een donkere bril opzetten is makkelijker? In het begin wel; omdat je in het negatieve patroon zit lijkt dat de weg van de minste weerstand. Maar ondertussen kost het gepieker je toch veel energie. Hoeveel energie zou je besparen door het anders te doen? Net als met je fysieke conditie moet je je emotionele conditie ook trainen; je mentale weerbaarheid en veerkracht.

Dat is zwaar en vermoeiend als je geen energie hebt? Neem kleine stapjes. Voor kleine stapjes heb je een planning nodig met een duidelijk einddoel op een datum vastgeprikt. Als je het doel op die datum niet helemaal hebt bereikt is het helemaal niet erg, want dan ben je in ieder geval veel verder gekomen dan wanneer je jezelf geen doel had gesteld en was voortgegaan met pas op de plaats en met een donkere bril.

De keuze is aan jou. Elk moment van de dag, van de week, van de maand en het jaar.
Wil je wel, maar lukt het je niet alleen? Vraag dan om ondersteuning.

Hoe kijk jij naar het leven?
Vertel het ons in het commentaarveld onderaan en ontvang GRATIS een Beeldende Opdracht naar aanleiding van jouw persoonlijke vraag.

May you be happy. May you be well. May you be safe.

Nienke Beukers
Art 4 Energy

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: