5 Tips om je onzekerheid te verminderen

This post is also available in: Dutch

Wanneer je onzeker bent over jezelf en bang bent dat anderen negatief over je denken (of op je neerkijken) dan neem je wat mensen zeggen vaak persoonlijk op.

Je denkt regelmatig dat mensen jou bedoelen, wanneer mensen zich kritisch uitspreken.

Kritiek vat je op als iets waar jij direct iets mee moet doen, zoals je gedrag veranderen.
Bij al deze stappen kun je je afvragen of dit jou helpt om je goed te voelen over jezelf.

Er zijn mensen die nooit iets op zichzelf betrekken. Die zouden er baat bij hebben wat meer kritisch naar zichzelf te kijken. Maar als je erg onzeker bent kun je ervan op aan dat je eerder té kritisch bent over jezelf. Dan heb je wat anders nodig.

‘De mens is als een stuur met een afwijking’

Als je die afwijking hebt opgemerkt dan weet je dat je meer kracht de andere kant op moet geven. Gelukkig is het meestal zo dat bij de mens de afwijking afneemt naar mate je vaker bijstuurt.
Wij kunnen tenslotte nog wat leren :-)

Bijsturen kun je doen met wat ik ‘hulpgedachten’ noem. Dat zijn gedachten die je voor jezelf herinnert en herhaalt wanneer je in een bepaalde situatie zit, bijvoorbeeld in een situatie waarin je je onzeker voelt door wat iemand zegt. Of nog zelfs vóórdat er iets gebeurt.

5 Voorbeelden van Hulpgedachten

1. De meeste mensen zijn meer met zichzelf bezig dan met anderen. Dus zijn ze ook niet zo (kritisch) met jou bezig als jij denkt.

2. Als mensen een probleem met je hebben dan zeggen ze dat wel. Doen ze dat niet dan mag je er ook vanuit gaan dat er niets aan de hand is. (Desnoods check je het even bij ze.)

3. Als mensen kritiek op je geven ga er dan in eerste instantie vanuit dat het meer zegt over hen dan over jou. Als het ook echt over jou gaat ben je nog steeds niemand verplicht je er iets van aan te trekken.

4. Als je weet wat jij het belangrijkste vind in het leven en je leeft en gedraagt je volgens je eigen normen en waarden, dan is het jammer voor een ander als hij of zij daar last van heeft, maar dan hoef jij jezelf niet te veranderen.

5. Ieder mens is anders en niet iedereen heeft dezelfde normen en waarden. Dat is soms lastig te begrijpen, maar dat is nu eenmaal zo. Als je dat kunt accepteren dan accepteer je ook dat je het niet iedereen naar de zin kunt maken, in de wereld en in dit leven. Er zullen altijd mensen zijn die het niet met je eens zijn. Dan hoef jij jezelf nog niet te veranderen.

Welke van deze hulpgedachten vind jij waardevol?
Vertel het in het commentaarveld hieronder en ontvang meer tips en uitleg over deze hulpgedachten

May you be happy.
May you be well.
May you be safe.

Nienke Beukers
Art 4 Energy


Gerelateerde artikelen
Er bestaan hiervoor nog geen gerelateerde artikelen.
Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: