Problemen als doolhof: hoe kom je er uit?

Wat de oorzaak van onze persoonlijke problemen ook is,
eigenlijk is er onderliggend bijna altijd sprake van een aanpassingsprobleem in onszelf.

De juiste oplossing (aanpassing) hangt natuurlijk af van de situatie, omstandigheden, precieze oorzaken en je eigen vermogens.

Iets wordt dus een probleem wanneer het ons niet lukt om ons aan te passen aan een veranderde situatie, of om een ingrijpende gebeurtenis in ons leven te verwerken en ermee te leven.

Het is geen kwestie van schuld, maar van oorzaak en gevolg. Iedereen overkomt dat wel eens.

Als je op deze manier, met wat meer afstand, naar je eigen problemen, gevoelens en situatie zou kunnen kijken heb je al meer overzicht en is het krijgen van inzicht ook een stuk gemakkelijker.

'Niets is zo heerlijk als zelf je eigen problemen inzichtelijk maken'

Inzicht in oorzaak en gevolg is nodig om erachter te komen wat je moet doen om met je gedachten en gevoelens om te kunnen gaan, je problemen op te lossen en je situatie te verbeteren.

In eerste instantie staat het je misschien tegen om na te denken over je problemen omdat je bang bent voor de pijnlijke confrontatie. Laat ik je geruststellen en zeggen dat die zure appel heel snel zoet zal smaken als je er eenmaal doorheen hebt gebeten. Je kunt er zelfs van gaan genieten!

Want niets is zo heerlijk als je eigen problemen inzichtelijk maken. Waarom? Omdat ze ineens als 'krimpie dinkie' voor je eigen ogen verkleinen tot behapbare proporties.

'Teken een kaart van de weg naar de uitgang'

Vergelijk het met in een helikopter stappen wanneer je hopeloos bent verdwaald in een reusachtig doolhof. Je stijgt op, en het doolhof wordt voor je ogen kleiner en kleiner, tot je de uitgang ziet én de weg ernaartoe.

Die helikopter landt helaas meestal weer op dezelfde plek waar je bent opgepikt, maar je kreeg nog wel de kans om een kaart te tekenen van de weg naar de uitgang. Heb je daar iets aan?

Nu kun je zeggen: ik heb geen richtingsgevoel en kan geen kaart lezen. Niet getreurd, want je kunt altijd ook nog de live hulp inschakelen van een gids (coach of therapeut). Deze coacht je met gesprekstechnieken naar die inzichten die je nodig hebt om je eigen weg weer te vinden.

'Laat je de weg wijzen uit jouw doolhof'

Soms kom je er met praten alleen niet uit en dan kan het fijn zijn om de weg naar buiten te vinden via tekenen, schilderen, kleien en andere creatieve oefeningen.

Ik kan je helpen bij dat aanpassingsproces, met & zonder beeldende oefeningen, en je nieuwe mogelijkheden in jezelf laten ontdekken.

Bevind jij je in een situatie waaruit je geen uitweg kunt vinden en je bent moe van het strijden in je eentje?  Geef me een seintje dan loop ik met je mee door jouw doolhof en help je in alle rust om je heen te kijken en jouw weg er uit te vinden. 

Wat voor gids heeft jou wel eens uit een doolhof geholpen?
Deel het met ons in onderstaand commentaar veld en ontvang onze schrijf-oefening 'Zelfonderzoek; Probleemanalyse' GRATIS in je mailbox!

May you be happy. May you be well. May you be safe.

Nienke Beukers
Beeldend Therapeut en - Coach
Art 4 Energy

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: