Wat zijn de consequenties van langdurige stress?

Stress hoort bij het leven. Iedereen ervaart wel eens stress. Het maakt je alert en stelt je overlevingsinstincten in werking die zorgen voor een scherpe geest, zodat je snel kunt denken en handelen.

Kortom, we zijn in staat om voor een korte periode met stress om te gaan.

Wie op zijn werk of in zijn privéleven stress ervaart dan kan dat meestal wel een paar maanden volhouden. Daarna is het noodzakelijk weer een periode met meer rust en ontspannende activiteiten in te lassen.

Komen er meerdere stressfactoren bij elkaar en neem je langdurig onvoldoende tijd en rust om de balans te herstellen, dan kan het effect verder gaan dan het tijdelijk uit balans raken.

Blijvend in de stress-modus

Hoe langer de overmatige stress aanhoudt des te meer krijgt je lichaam het signaal dat dit de nieuwe 'normale' staat is.

Het lichaam past zich aan en stelt zich in om permanent op deze situatie voorbereid te zijn; voortdurende gespannenheid om de stressvolle realiteit van alle dag aan te kunnen.

Ook als je een maand of een jaar thuis zit en niets doet blijft je lichaam toch nog steeds zo reageren en kan zich (bijna) niet meer ontspannen.

Sommige van deze automatische lichamelijke aanpassingen aan de stressvolle situatie kunnen op deze manier onomkeerbaar worden, wanneer je te lang en te hevig over de grenzen van het eigen kunnen heen bent gegaan.

Het lichaam kan geen rust meer ervaren of met de grootst mogelijke moeite.

Arbeidsongeschiktheid

Sommige mensen kunnen hierdoor voor meerdere jaren (deels) arbeidsongeschikt raken, of voor altijd. Het is daarom van belang om op tijd aan de bel te trekken, hoe moeilijk dat ook is.

Ga naar een (huis/bedrijfs) arts, psycholoog of (beeldend) therapeut. Leer zo te leven dat er ruimte is voor zowel passiviteit als activiteit, verstand én gevoel. Dan is het leven leuker en je blijft langer gezond.

Hoe zorg jij voor voldoende ontspanning?
Geef jouw antwoord op deze vraag in het commentaarveld en ontvang 10% korting op een sessie Beeldende Therapie of Coaching.

May you be happy. May you be well. May you be safe!

Nienke Beukers
Art 4 Energy

Click Here to Leave a Comment Below

Leave a Comment: